Kemikaaliturvallisuus haltuun
Tervetuloa ottamaan kemikaaliturvallisuus haltuun!
Opintojakson teemat ja sisältö ovat:
1. Lainsäädäntö kemikaaliturvallisuuden taustalla: REACH-asetus (Euroopan unionin asetus kemikaalirekisteröinnistä), CLP-asetus (Euroopan parlamentin ja neuvoston kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskeva asetus 1272/2008) ja kansallinen lainsäädäntö
2. Varoitusmerkit: CPL-asetuksen mukaiset varoitusmerkit
3. Käyttöturvallisuustiedot: mikä on käyttöturvallisuustiedote eli KTT ja miten sitä käytetään
4. Kemikaalit työpaikalla: hankinta, varastointi ja jätteet
5. Kemikaalitieto: mistä löydät ajantasaista tietoa
Opiskelumateriaalina käytetään asiantuntija- ja viranomaistahojen tuottamaa ja julkaisemaa materiaalia esimerkiksi TUKE (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) ja ECHA (Euroopan kemikaalivirasto).
Opiskelumateriaali on upotettu Thinglink-alustalle ja painamalla “tägejä”, jotka ovat vilkkuvia ympyröitä kuvassa saat avattua ohjeen, videon, lukumateriaalin tai materiaaliin liittyvän kysymyksen. Aloita aina numerosta ja siirry alaspäin seuraavaan tägiin. Vaalenpunainen tähti kertoo aina sen, että olet käynyt kaiken materiaalin läpi ja voit siirtyä seuraavan aiheen pariin. 360-kuvia pystyt liikuttamaan hiiren näppäintä painamalla ja liikuttamalla hiirtä haluttuun suuntaan.
Voit edetä opiskelussa rakenteen mukaisesti tai oman kiinnostuksesi ja tarpeidesi mukaan haluamassasi järjestyksessä.
Nyt pääset aloittamaan!
Mitä tiedät kemikaaliturvallisuudesta?
Kemikaaliturvallisuus on meitä kaikkia koskeva aihe. Kemikaaleja käsitellään lähes kaikilla työpaikoilla. Hienoa, että olet lähtenyt lisäämään omaa tietämystäsi tärkeästä aiheesta!
Kemianteollisuudessa kemikaaleja valmistetaan ja jalostetaan, ja niitä hyödynnetään prosesseissa. Muilla aloilla kemikaaleja hyödynnetään loppukäyttäjän roolissa.
Pääset alkuun pohtimalla kemikaaliturvallisuuden roolia.
Opi kemikaalien lainsäädännöstä
Suomen kemikaalilainsäädännöstä merkittävä osa on EU-asetuksia, joita sovelletaan sellaisenaan jäsenmaissa esimerkkejä EU-asetuksista ovat REACH- ja CLP-asetus. Työsuojeludirektiiveillä säädetään taas työntekijöiden suojaamisesta kemiallisilta tekijöiltä.
Seuraavaksi pääset tutustumaan EU-asetuksiin ja siihen miten kokonaisuutta valvotaan.
Opi varoitusmerkeistä
CLP-asetuksen vaatimusten mukaisesti kemikaalit pitää merkitä aina EU:hun tuotaessa tai ennen myyntiä tai luovuttamista. Merkinnöistä vastaa kemikaalin toimittaja.
Merkinnöissä käytetään vakiolauseita ja symboleja. Merkinnät perustuvat aineen tai seoksen luokitukseen. Pakkauksessa olevat merkinnät ovat samat kuin käyttöturvallisuustiedotteessa.
Tavoitteena on, että tämän osion jälkeen tunnistat varoitusmerkit ja ymmärrät niiden merkitykset.
Opi käyttöturvallisuustiedotteesta
Kemikaalin turvallisen käytön edellytys on tuntea sen koostumus, vaaraominaisuudet ja turvalliset käyttötavat. Nämä tiedot sisältyvät kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteeseen. Kemikaalitoimittaja on velvollinen toimittamaan käyttöturvallisuustiedotteen kemikaalin vastaanottajalle toimittaessaan vaaralliseksi luokiteltua kemikaalia teolliseen tai ammatilliseen käyttöön.
Kemikaalin toimittaja välittää käyttöturvallisuustiedotteen asiakkaalleen. Käyttöturvallisuustiedotteet on tarkoitettu kemikaalien ammatti- ja teollisuuskäyttöön. Kuluttajille käyttöturvallisuustiedostetta ei toimiteta (paitsi tietyissä tapauksissa pyynnöstä).
Tavoitteena on, että teidät kuka vastaa ktt:n laatimisesta, miten ja milloin ktt toimitetaan ja mitä pitää tehdä, kun saa ktt:n.
Opi kemikaalien käytöstä työpaikalla
Kemikaaleja käytetään työpaikoilla paljon. On tärkeää, että työntekijät tuntevat kemikaalien turvalliset käyttötavat ja kaikki sitoutuvat turvallisiin käyttötapoihin. Tähän osioon on kerätty käytännön vinkkejä kemikaalien järkevään ja turvalliseen käyttöön.